10 oudointa ruokaa ja juomaa ympäri maailman

441 Flares 441 Flares ×

Läpi ihmiskunnan historian ihmisten on ollut tultava toimeen sillä ruoalla, mitä kulloinkin on ollut saatavilla. Tämä on johtanut varsinkin vaikeina aikoina mitä kummallisimpien asioiden syömiseen ja juomiseen. Monet erikoisista ruoista ovat jääneet ruokalistalle pysyvästi, ja ympäri maailman syödäänkin edelleen mitä erikoisimpia ruokia. Tässä niistä kymmenen.

1. Escamoles, Meksiko

Escamoles
Meksikolainen erikoisuus, jota myös hyönteisten kaviaariksi kutsutaan, on nimeltään escamoles eli muurahaisten munat. Muurahaisten munat kerätään syvältä maasta agave-kasvien läheltä ja niistä valmistetaan erilaisia paistettuja ruokia tai esimerkiksi tacoja. Munat muistuttavat muodoltaan hieman raejuustoa, ovat paistettuna rapsakoita ja maistuvat heikosti pähkinälle. Jo Atsteekit ovat syöneet escamoles-munia, joten niistä valmistetuilla ruoilla on myös pitkät perinteet.

2. Casu Marzu- juusto, Sardinia

Casu Marzu
Mädäntynyt, matoja kuhiseva sardinialainen Casu Marzu- juusto on jo kielletty valtion toimesta, mutta kieltäminen ei ole estänyt sen syömistä ja myymistä salaa. Sardinialaisesta pecorino-juustosta kehiteltyä juustoa mädätetään ja siihen lisätään eläviä juustokärpäsen toukkia. Toukkien tarkoitus on hajottaa juuston rasvoja ja tehdä siitä pehmeää. Juuston syöminen on kuitenkin vaarallista, sillä liika mädättäminen voi tehdä juustosta pilaantunutta ja toukat voivat aiheuttaa infektioita vatsassa, mikäli vatsahapot eivät onnistu tappamaan niitä.

3. Haggis, Skotlanti

Haggis
Skotlantilainen perinneruoka haggis on eräänlainen sisäelimistä valmistettu pataruoka, jossa patana käytetään lampaan vatsalaukkua. Vatsalaukku täytetään lampaan sydämestä, maksasta ja keuhkoista sekä mausteista ja sipulista tehdyllä seoksella ja sitä keitetään useampi tunti. Haggista syödään perinteisesti tammikuussa Burnsin päivänä.

4. Balut, Kaakkois-Aasia

Balut
Varsinkin Vietnamissa, Laosissa, Filippiienillä ja Kambodzassa suosittu balut on yksinkertaisesti sanottuna keitetty ankan muna. Erikoisen siitä tekee se, että munat hedelmöitetään, joten niiden sisällä kasvaa pieni ankan sikiö. Kun sikiö on tarpeeksi suuri ja melkein kuoriutumisvaiheessa, koko muna keitetään ja samalla sikiö siis keitetään elävältä. Balut-munia voi syödä mausteiden kanssa sellaisenaan tai paistaa munan sisällyksen.

5. Apinan aivot, Kiina ja Indonesia

Apinan aivot
Kiinassa ja Indonesiassa on perinteisesti syöty apinan aivoja, sillä niiden on ajateltu auttavan erilaisiin ongelmiin. Indonesialaisen uskomuksen mukaan apinan aivojen syöminen auttaa esimerkiksi erektio-ongelmiin, mikä onkin johtanut apinoiden liialliseen metsästykseen. Joissain osissa Kiinaa apinan aivot syödään kypsentämättöminä, mutta tätä ei kuitenkaan missään nimessä kannata tehdä, sillä riski sairastua erilaisiin sairauksiin on äärettömän suuri.

6. Käärmeen veri, Aasia

Kobran veri drinkki
Kobran veren juomista pidetään useissa maissa monia sairauksia parantavana tapana. Esimerkiksi Kiinassa, Vietnamissa ja Taiwanissa verta juodaan sekä yksinään että sekoitettuna vahvoihin alkoholijuomiin. Veren uskotaan nopeuttavan paranemista ja parantavan viriiliyttä. Veren juomisen on uskottu myös nopeuttavan hiusten kasvua ja parantavan näkökykyä. Veren sekoittaminen alkoholiin on usein parempi vaihtoehto pelkän veren juomiselle, sillä alkoholi poistaa verestä myrkyn jäänteitä ja desinfioi sitä.

7. Fugu, Japani

Fugu
Japanilaisten herkkuruoka fugu on todella myrkyllinen pallokala, jota vain luvan saaneet ja pitkän koulutuksen läpikäyneet kokit saavat valmistaa. Herkullinen kala väärin valmistettuna aiheuttaa yleensä kuoleman. Suurin osa fugu-kuolemista tapahtuukin silloin, kun kouluttamattomat ihmiset koittavat valmistaa sitä kotona. Monen mielestä kalan maksa on sen herkullisin osa, mutta sen syöminen on kielletty myrkyllisyytensä vuoksia. Tosin kuten jo aiemmin on tullut todettua, asioiden kieltäminen ei juurikaan estä ihmisiä syömästä niitä edes oman terveytensä uhalla.

8. Satavuotinen muna, Kiina

satavuotias munaSatavuotisen munan nimi ei ole ihan paikkansapitävä, sillä sen valmistaminen ei vie suinkaan sataa vuotta. Monen mielestä kyseinen ruoka kuitenkin maistuu siltä, että sitä olisi mädätetty vähintään kokonainen vuosisata. Ruokalaji valmistetaan säilömällä kanan, viiriäisen tai ankan munaa tuhkan, saven, suolan ja limen sekoituksessa muutamia viikkoja tai jopa kuukausia. Säilömisen aikana muna muuttuu tummanvihreäksi ja alkaa tuoksua hieman ammoniakille. Satavuotisia munia myydään usein katukeittiöissä, ja niitä voi nauttia sekä yksinään että esimerkiksi tofun kanssa keitoissa.

9. Marsut, Etelä-Amerikka

Grillatut marsutSuomalaislasten suosikkilemmikkieläin marsu on etenkin Perussa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa suosittu liharuoka. Marsu kypsennetään yleensä kokonaisena grillissä, ja ajoittain sitä myös uppopaistetaan. Marsun liha maistuu etäisesti kanalle, ja sitä pidetään herkullisena grilliruokana, sillä se kypsyy nopeasti ja siitä voi syödä lähes kaikki osat. Marsujen syöminen on myös ympäristön kannalta hyvä ratkaisu, sillä niiden kasvattaminen on helppoa ja tehokasta eikä vaadi paljon tilaa tai energiaa.

10. Kopi Luwak- kahvi, Indonesia

Kopi Luwak -kahvi
Kopi Luwak- kahvi on vaikeahkon tuotantotapansa takia maailman kallein kahvilaatu, ja se on saavuttanut pehmeän makunsa vuoksi suosiota koko maailman laatukahvin ystävien keskuudessa. Kopi Luwak- kahvi saa pehmeän makunsa siitä, että Indonesian sademetsissä asuvat sivettikissat syövät kypsät kahvihedelmät ja sitten ulostavat osittain sulaneita kahvipapuja. Tämän jälkeen uloste kerätään, siitä erotellaan kahvipavut ja ne pestään ja paahdetaan kevyesti. Tuloksena on pehmeä ja poikkeuksellisen aromikas kahvi, johon sivettikissan ruoansulatus on tuonut oman vivahteensa.

 

1. Eddie O.:Untitled CC-BY-NC-SA 3. Chris Brown:Haggis CC-BY 4. jen:embroy CC-BY 5. Chris Hughes:Monkey brain. Tastes just like chicken. CC-BY-NC-ND 6. Morail:Snake blood CC-BY-NC-SA 7. Koji Haruna:Fugu CC-BY-NC-ND 8. Jay del Corro:century eggs CC-BY 9. Nestor Lacle:Cuy, anyone? CC-BY 10. shankar s.:Civet coffee beans CC-BY

441 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 441 Pin It Share 0 Email -- 441 Flares ×