8 asiaa, joita et tiennyt ruotsalaisista

0 Flares 0 Flares ×

Länsinaapurimme Ruotsi on suomalaisille sekä rakkauden että ajoittaisen kateuden ja naurunkin kohde, tuttu ja samalla vieras. Viha-rakkaussuhde Ruotsiin on jatkunut vuosisatoja, mutta emme vieläkään täysin ymmärrä ruotsalaisia ja heidän kaikkia erikoisuuksiaan ja tapojaan. Kerrommekin nyt kahdeksan asiaa, mitä et luultavasti tiennyt ruotsalaisista.

1. Ruotsalaiset juovat maailman toisiksi eniten kahvia

kahvikupit

Ruotsalaiset rakastavat kahvin juomista ja kahvittelua, ja heillä on yhteisille kahvihetkille ja kahvitauoille myös oma termi, fika. Kahvihetket ovat ruotsalaisille kulttuurillisesti tärkeä asia, ja kahvinjuominen on tapa tavata ystäviä ja kokoontua. Yleensä kahvin kanssa myös syödään vähän jotain makeaa. Kahvihetkien suosio on johtanut siihen, että ruotsalaiset juovat maailmassa toiseksi eniten kahvia. Ohi kahvinjuontitilastoissa menevät vain suomalaiset.

2. Ruotsalaisilla on joka vuosi vohvelipäivä ja pullapäivä

pullat

Makeanhimoiset ruotsalaiset ovat pyhittäneet muutamalle makealle herkulle jopa ihan omat päivänsä. Ruotsalaiset viettävät joka vuosi 25.3 vohvelipäivää, jolloin kahvilat ja ravintolat täyttyvät kermavaahdolla ja hillolla päällystettyjä vohveleita haluavista kansalaisista. 4.11 vietetään sen sijaan kansallista kanelipullapäivää. Kanelipulla on yleinen ruotsalainen herkku, ja sitä myydään kaikkialla kahviloista huoltoasemiin.

3. Ruotsalaiset kertovat norjalaisvitsejä

Norjan lippuNaapurikansoista kerrottavat vitsit ovat yleisin vitsien aihe, ja näin on myös ruotsalaisilla. Suomalaisten kertomien ruotsalaisvitsien määrästä voisi päätellä, että ruotsalaiset kertoisivat vähintään yhtä paljon vitsejä suomalaisista, mutta se ei aivan pidä paikkaansa. Ruotsalaiset nimittäin vitsailevat huomattavasti enemmän norjalaisista. Vitsit tosin ovat hyvin samanlaisia kuin suomalaisten kertomat ruotsalaisvitsit, mutta vain norjalaisilla henkilöillä.

4. Ruotsalaiset rakastavat Vasa-laivaa

Wasa

1600-luvulla rakennettu ja 1960-luvulla kunnostettu Vasa-laiva on ruotsalaisten suuri ylpeydenaihe ja Ruotsin yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Vaikka laivan historia on hieman nolo sen upottua jo ensimmäisellä purjehduksellaan, pitävät ruotsalaiset sitä silti upeana esimerkkinä rakennustaidosta ja hienosta historiastaan. Ruotsalaiset näkevät Vasa-laivan suuren valtakautensa maskottina, ja useat ruotsalaiset omistavat Vasa-laivan näköisiä pienoismalleja.

5. Ruotsalaiset pitävät ruoasta, joka tarjoillaan tuubissa

Tuubit

Ruotsalaisissa ruokakaupoissa ei voi olla törmäämättä runsaaseen valikoimaan erilaisia tuubeja, jotka saattavat erehdyttävästi näyttää hammastahnalta mutta sisältävätkin ruokaa. Tuubit sisältävät esimerkiksi sulatejuustoa ja muita levitteitä, kuten mätitahnaa. Ruotsissa on tästä innostuneena jopa keksitty pieni tuubin rullaamista helpottava laite, joka auttaa kotona puristamaan metallisen tuubin kokonaan tyhjäksi.

6. Ruotsalaiset syövät mädäntynyttä kalaa

kalaa

Jopa kaksi ruotsalaista perinneruokaa ovat oikeastaan vain mädätettyä kalaa, joka on nimetty uudelleen. Toinen ruokalaji on hapansilakkasäilyke eli surströmming. Keväällä kalastettujen silakoiden annetaan tekeytyä kuukausi, ennen kuin kalat laitetaan säilykepurkkiin ja tarjoillaan pahaa-aavistamattomille ihmisille. Toinen mädätetty kalaherkku on jouluisin tarjottava lipeäkala. Kuivattua kalaa pehmitetään erittäin emäksisessä lipeävedessä jopa viikko, minkä jälkeen se pakataan vakuumiin. Kala ei varsinaisesti itsessään maistu juuri millekään ja siinä on hyvin epämiellyttävä tekstuuri, minkä takia se tarjoillaan maustettuna pippurilla kastikkeen kera.

7. Ruotsalaiset ottavat joulun tosissaan

Joulumarkkinat Tukholmassa

Ruotsalaisten joulunvietto alkaa jo hyvissä ajoin, kun aletaan valita Lucia-neitoja. 13.12 vietettävään Lucian päivään suhtaudutaan antaumuksella, eikä ole yhdentekevää kuka Lucia-kulkueessa esittää pääosaa, ja asiasta on myös useita äänestyksiä. Ravintolat alkavat tarjota joulumenuja jo monta viikkoa ennen joulua. Ruotsalaiset rakastavat joulutoreja, joilla myydään kaikkea jouluun liittyvää. Joulupöydässä syödään useita eri ruokalajeja, kuten esimerkiksi Janssonin kiusausta, erilaisia kaloja ja nakkeja ja tikkunekkuja. Pöydässä ja muutenkin joulun aikana juodaan snapseja ja lauletaan. Joulua vietetään kolme päivää.

8. Ruotsalaiset eivät enää rakasta kuninkaallisiaan

Ruotsin kuninkaalliset

Ruotsalaiset ovat pitkään olleet kansa, joka rakastaa kuninkaallisiaan ja on kuningashuoneestaan ylpeä. Vaikka Ruotsissa törmääkin edelleen lähes joka paikassa matkamuistoihin, joissa kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian naama komeilee lautasista t-paitoihin, ruotsalaiset suhtautuvat nykyään hyvin kriittisesti kuningashuoneeseen. Viimeisten vuosikymmenten aikana monarkian kannatus on laskenut huomattavasti, eikä asiaa ole auttanut kuninkaan aiheuttamat skandaalit. Kuningashuone onkin koittanut nostaa kannatustaan varsinkin prinsessa Victorian ja tämän häiden ja vauvan avulla.

 

Kuvat 1. zaveqna: Morning coffee cups II CC-BY-NC-SA 2. swedennewyork: Swedish cinnamon buns CC-BY-NC 3. Norway Grunge Flag CC-BY 4. Allie_Caulfield: Stockholm, Djurgarden, vasa museet CC-BY 5. Todd Lappin: So Many Flavors of Ost in a Tube CC-BY-NC 6. Wrote: Serving CC-BY 7. Michael Cavén: Christmas Market in Old Town CC-BY 8. Bengt Nyman: IMG_3452 CC-BY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×