Erikoisimmat ulkomaiset tavat, jotka sinun olisi hyvä tietää

441 Flares 441 Flares ×

Länsimaisessa kulttuurissa kasvaneelle ihmiselle tulee usein matkustellessa yllätyksenä, kuinka erilaisia tapoja ja tottumuksia ihmisillä on ympäri maailman. Meille jokin normaaliin käytökseen kuuluva tapa voikin tarkoittaa jossain muualla täysin eri asiaa. Lisähämmästystä aiheuttaa se, että esimerkiksi Aasiassa, jossa on useita meille erikoisia tapoja, on suurtakin tapakulttuurin vaihtelua eri maiden kesken. Esimerkiksi Kiinassa sylkeminen on yleinen tapa, kun taas Singaporessa kadulle sylkemisestä voi saada jopa sakkoja. Myös suomalaisilla on tällaisia tapoja ja maneereita, joita noudatamme aivan huomaamattamme. Esimerkiksi suolapurkin ojentaminen toiselle suoraan käteen ruokapöydässä tuo huonoa onnea, ja päinvastoin pöydän tai muun puisen esineen koputtaminen tuo hyvää onnea.
Alla on kerrottu erikoisimpia ulkomailla noudatettavia tapoja, jotka on hyvä tietää säilyäkseen sekä itsensä nolaamiselta että muiden loukkaamiselta.

Onneen ja epäonneen liittyvät erikoiset tavat

Monet oudot tavat ja niiden noudattaminen liittyvät jotenkin onneen tai huonon onnen välttämiseen.Kiinalaiset uskovat, että ruokapöydässä kokonaista kalaa syötäessä sitä ei saa kääntää lautasella toiselle kyljelleen, sillä kalan kääntely tuo huonoa onnea. Kultakellon ostaminen lahjaksi kiinalaiselle tuo myös huonoa onnea, sillä kultainen kello symboloi kuolemaa. Myös valkoinen väri on kuoleman symboli, joten huonoin mahdollinen lahja kiinalaiselle olisi valkoiseen paperiin pakattu kultakello. Sen sijaan punainen väri tuo onnea. Kiinalaisilla on myös valtava pelko numeroa neljä kohtaan, sillä se lausutaan samalla tavoin kuin sana kuolema. Useista rakennuksista ”puuttuu” kokonaan neljäs kerros, eikä moni kiinalainen halua esimerkiksi puhelinnumeroa jossa on monta nelosta.

hissi

Japanissa hyvää onnea koitetaan hankkia esimerkiksi penissymbolien avulla. Kanamara Matsuri- festivaali pitää sisällään esimerkiksi jättiläismäisen fallos-symbolin kuljettamista kulkueessa. Tämän on tarkoitus tuoda hyvää onnea mm. bisneksiin ja lasten hankkimiseen sekä lisätä avio-onnea. Japanissa käydessään tatuoidut länsimaalaiset eivät välttämättä pääse kylpylöihin sisälle. Tatuoinnit kuuluvat perinteisesti yakuza- mafian jäsenille ja tuovat huonoa onnea kylpylän pitäjälle.

Thaimaalaiset pitävät usein seinällä kuninkaan kuvaa ja onnea tuovia koristeita pienellä alttarilla esimerkiksi työpaikallaan. Myös kadulle on asetettu Thaimaassa useita pieniä alttareita, joille kumarretaan vaivihkaa ohi kävellessä. Alttareille asetellaan usein esimerkiksi ruokaa tai juomia kiitoksina jumalille.

Hyvin vaaleaihoista länsimaalaista saatetaan esimerkiksi Filippiineillä tulla koskettelemaan jopa ilman lupaa, sillä hyvin vaaleaihoisen henkilön koskemisen uskotaan tuovan hyvää onnea esimerkiksi raha-asioihin. Vaalea iho on menestyksen ja varallisuuden merkki.

Terveys

Kiinalaiset uskovat että kylmä vesi on huonoksi ihmiselle ja juovatkin siksi lämmintä hanavettä. Heidän mukaansa flunssa johtuu kylmästä ilmasta, ei bakteereista, joten esimerkiksi yskiessä ei ole tarvetta pitää kättä suun edessä. Lakanat on syytä kuivattaa kiinalaisten mielestä pihalla, sillä auringonvalo ”puhdistaa” lakanat epäterveellisistä asioista. Naisten tulisi juoda lämmintä vettä etenkin kuukautisten aikana, sillä lämmin vesi ehkäisee kiinalaisten mukaan veren hyytymistä.

hana

Kiinalaiset uskovat myös eri eläinten penisten syömisen parantavan potenssia. Suomalaiset taas uskovat poronsarvijauheen toimivan samaan asiaan. Kiinalaiset eivät mielellään puhu lääkärinsä kanssa mielenterveysongelmistaan, sillä niitä pidetään noloina ja mielenterveysongelmista kärsivä saattaisi menettää kunniansa. Intiassa uskotaan, että mielenterveysongelmista diagnoosin saaneen sukulaiset kärsivät eivätkä välttämättä pääse naimisiin.

Filippiiniläiset eivät halua että pää kastuu sateella, sillä pään kastuminen aiheuttaa sairauksia. Sateen alkaessa filippiiniläisillä on tapana juosta etsimään esimerkiksi sanomalehti päänsä suojaksi. Muun vartalon kastumisella ei ole niin suurta merkitystä. Etiopialaiset puolestaan ajattelevat tuulen aiheuttavan kiputiloja ja uskovat, että virtsaaminen täysikuun aikaan liittyy vahvasti sukupuolitauteihin. Useilla afrikkalaisheimoilla on omat uskomuksensa sairauksien parantamisesta ilman länsimaisen lääketieteen keinoja. Valitettavasti joissain Afrikan osissa esimerkiksi aidsin uskotaan parantuvan harrastamalla suojaamatonta seksiä mahdollisimman nuoren neitsyen kanssa.

Kunnioitus ja sen osoittaminen

Thaimaassa ja joissain osissa lähi-Itää ajatellaan, että ihmisen jalat ovat likaiset, eikä jalkapohjia saa näyttää eivätkä ne varsinkaan saa osoittaa ketään kohti. Esimerkiksi risti-istunnassa istuminen jalkapohjat ylöspäin on hyvin epäkunnioittavaa. Thaimaassa kuninkaan kuvalla varustettuja asioita, kuten seteleitä ja lehtileikkeitä ei saa rytistää eikä seteliä saa laittaa vaikkapa takataskuun, koska silloin istuu epäkunnioittavasti kuninkaan naaman päällä. Pahinta on astua jalallaan setelin päälle, jos sen vaikka pudottaa maahan, koska silloin kehon epäpuhtain osa talloo kuningasta.

Arabimaissa on epäkohteliasta antaa vierailulla ollessa lahja emännälle tai lapsille, se pitää antaa aina isännälle. Lahjaa ei myöskään saa antaa vasemmalla kädellä. Vasen käsi on jalkojen tapaan epäpuhdas kehon osa, sillä sen käyttäminen on varattu wc:ssä käymiseen. Joissain arabimaissa ja Intian muslimien keskuudessa jopa virallisiin dokumentteihin koskeminen vasemmalla kädellä on kielletty.

Filippiineillä miehet nähdessään kauniin naisen nostavat paidanhelman ylös ja alkavat hieroa paljasta mahaansa ja maiskuttaa. Vaikka ele voi länsimaalaisesta tuntua alkukantaiselta, se on tapa osoittaa ihailua. Käsien pitäminen lantiolla tarkoittaa Filippiineillä aggressiivisuutta ja tyytymättömyyttä.

Japanissa ei näytetä lähes ollenkaan negatiivisia tunteita ja itsensä nolaaminen on pahinta, mitä japanilaiselle voi tapahtua. Pahimmillaan kasvonsa menettänyt japanilainen saattaa tappaa itsensä häpeän takia. Myös kiinalaisille kasvojen säilyttäminen on erityisen tärkeää. Muiden nolaaminen on erittäin epäkohteliasta.

Venäjällä on epäkohteliasta kieltäytyä tarjotusta vodkasta, vaikka olisi vasta aamu. Vodkan tarjoaminen on ystävyyden ja toveruuden merkki.

vodka

Georgialaisissa perinnejuhlissa on taas epäkohteliasta juoda viiniä muulloin kuin paahtoleivän kanssa.

Kuubassa suurin epäkohteliaisuuden osoitus miehiä kohtaan on laittaa heidät nukkumaan sohvalle. Vaikka kyse olisi ihan tavallisesta ystävien välisestä yökyläilystä, kuubalaisen miehen laittaminen sohvalle on alentavaa. Kuubassa on myös kohteliasta kävellä tyttöystävänsä kanssa niin, että mies kävelee kadun tai autotien puolella. Se tarkoittaa, että nainen on varattu, ja että olisi epäkohteliasta huudella jotakin sopimatonta tai lähestyä naista. Kuubalaisille sopimattomuuksien huuteleminen nimittäin on arkipäivää, eikä sitä tule ottaa liian vakavasti. Kuubalaisille miehille on kunnia-asia huomioida kaiken ikäisiä ja kokoisia naisia, mutta länsimaalainen nainen saattaa kokea sen välillä tungettelevana.

Aasiassa katukaupoissa tinkiminen on osoitus siitä, että kunnioittaa myyjää ja että itse saa kunnioitusta. Tinkiminen osana kaupankäyntiä on tärkeä osa kommunikointia. Vaikka tinkimisen tarkoitus on laskea tuotteiden hintaa, on sen tekeminen myös merkki siitä, ettei asiakas ole tyhmä ja välinpitämätön.

Käsimerkit

Käsimerkit ja niiden merkitys ovat eri puolilla maailmaa täysin erilaiset, ja näyttämällä vahingossa esimerkiksi muutamalla sormellaan väärin saattaa loukata jotakuta erityisen pahasti. Lähi-idässä esimerkiksi peukalon nostaminen pystyyn on hävytön ja todella rivo ele, vaikka se länsimaissa onkin tsemppauksen osoitus.

Japanissa ”ok” merkin tekeminen peukalolla ja etusormella tarkoittaa rahaa, ja sen voi tulkita lahjuksen tarjoamisena. Brasiliassa se tarkoittaa samaa kuin länsimaisille keskisormen näyttäminen. Jos kreikkalaista yrittää kätellä niin, että sormet ovat harallaan, syyllistyy silloinkin hyvin epäkohteliaaseen eleeseen.

Jos venäläinen naputtaa kaulaansa etusormella, hän ilmaisee sillä haluavansa juoda kanssasi viinaa. Unkarissa käsien tulisi olla esillä koko ruokailun ajan, mutta on erittäin epäkohteliasta pitää kyynärpäitä pöydällä.
Kolumbiassa ja Filippiineillä taas on epäkohteliasta osoittaa asioita etusormella. Arabimaissa taas naisia ei saisi osoitella, eikä varsinkaan tuijottaa samalla kuin vahingossa osoittelee heitä.

Ruokailuun liittyvät tavat

Japanissa syömäpuikkojen tökkääminen riisiin kesken aterian on tapa, jota käytetään vain hautajaisissa. Normaalissa ruokailussa puikot tulee asettaa lautasen viereen pöydälle. Thaimaassa syömäpuikkoja ei vastoin yleistä uskomusta juurikaan käytetä, ja siellä on myös epäkohteliasta syödä haarukalla. Ruoka pitää syödä lusikalla, ja haarukkaa käytetään veitsen tavoin. Keski-idässä vasenta kättä ei saa lahjojen vastaanottamisen lisäksi käyttää myöskään syömiseen.

Unkarissa on epäkohteliasta kilistellä laseja ja skoolata oluella johtuen maan historiasta. 1800-luvulla tapahtuneen kansannousun aikaan itävaltalaiset tappoivat unkarilaisia ja kilistelivät tappamisten päälle olutlaseilla. Unkari päätti kieltää kilistelemisen 150 vuodeksi, ja vaikka aikaraja onkin jo mennyt umpeen, tapa on silti edelleen tiukassa eikä kilisteleviä turisteja katsota hyvällä.

Roomassa leipää syödään vain salaatin kanssa, muttei ikinä pastan seurana, ellei leipää käytä vain siihen, että kaapii lautaselta kastikkeen jämät. Italialaisille on muutenkin tärkeää, että oikeita asioita syödään tiettyjen lisukkeiden kanssa. Ei ole yhdentekevää, mitä kastikkeita eri pastalaatujen kanssa tilataan. Esimerkiksi spaghetti bolognese ei ole italialaisten mielestä oikea ruokalaji, sillä bolognese-kastiketta ei koskaan syötäisi italiassa spaghettin kanssa. Kaikkien ruokalajien kanssa ei myöskään kannata tilata parmesania, sillä italialaisten mielestä eri juustot kuuluvat eri ruokiin. Ranskassa leipää ei kannata yrittää syödä alkupalaksi, tai saattaa vaikuttaa sivistymättömältä. Maltalla taas leipää tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa, viimeistään jälkiruokajuustojen kanssa.

leipapalat

Pohjois-Amerikassa ihmiset, jotka eivät välttämättä ole edes kovin uskonnollisia, saattavat lausua ruokarukouksen ja siunata ruoan ennen ruokailun aloittamista. Ravintolassa ollessa laskun loppusummaan ei laiteta automaattisesti tippiä, vaan asiakkaan pitää muistaa tipata tarjoilijaa itse. Amerikkalaisten tarjoilijoiden palkka riippuu hyvin paljon heidän tipeistään, ja tippaamatta jättäminen on hyvin epäkohteliasta ja merkki siitä, ettei ole ollut tyytyväinen palveluun eikä näin ollen halua maksaa tarjoilijalle palkkaa. Tipin unohtaneen perään saatetaan jopa juosta kadulle kysymään, mikä palvelussa ja ravintolassa oli vialla. Amerikan eteläosissa pyydettäessä teetä saa yleensä sokeroitua jääteetä, ja jos haluaa ”normaalia” teetä tulee pyytää erikseen ”hot tea” eli kuumaa teetä.

Kuvat 1. Donna S.: No floor 4 or 13 CC-BY-NC-ND 2. Adam Gessaman: I loved the classic hot and cold taps CC-BY-NC-SA 3. Sn0wcrash: vodka match CC-BY-NC-SA 4. Ano Lobb: Sliced Artisan Bread CC-BY

441 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 441 Pin It Share 0 Email -- 441 Flares ×