Irlanti

441 Flares 441 Flares ×

Pieni, vihreä saarivaltio Irlanti on tunnettu upeista maisemista, iloisista ihmisistä ja rennosta elämänasenteesta. Jylhät rannikkomaisemat, vihreät nummet ja viihtyisät kaupungit tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen lomaan, jossa voi yhdistää kaupunkilomailun ja luonnon ihailemisen parhaat puolet.

Irlanti

Kaupunkiloma Irlannissa

Irlannin pääkaupunki Dublin on suosittu kaupunkilomakohde, jossa on kompaktissa paketissa kulttuuria, historiaa ja tekemistä. Grafton Streetin ostosmahdollisuudet ja Temple Barin alueen ravintolat houkuttelevat viettämään aikaa Dublinin keskustassa. Nähtävyyksiä ei ole paljon, mutta ne ovat sitäkin mielenkiintoisempia. Turistille pakollisia näkemisen arvoisia paikkoja ovat Trinity College, Dublinin linna ja siellä sijaitseva museo sekä Phoenix-puisto. Dublinissa on myös kauniita vanhoja kirkkoja, joissa kannattaa vierailla tilaisuuden tullen.

Kulttuurilomailijalle ja kirjallisuudesta kiinnostuneelle Dublin on erinomainen matkakohde, sillä monet suuret kirjailijat, kuten Samuel Becket ja James Joyce olivat kotoisin Dublinista. Kirjailijoiden kotitaloissa ja kirjojen tapahtumapaikoilla onkin paljon tutkittavaa kiinnostuneelle, ja niille järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Kirjailija Juha Itkonen onkin käynyt Dublinissa tutustumassa historiallisiin paikkoihin ja nähtävyyksiin, ja kertoo matkastaan ja mielenkiintoisimmista kirjallisuuteen liittyvistä paikoista.

Dublinin siltoja

Pohjois-Irlannissa sijaitseva Belfast ei ole vielä turistien tiedossa suosittuna kaupunkilomakohteena, mutta se on ehkäpä juuri siksi mielenkiintoinen kohde kenelle tahansa Irlannista ja kaupunkilomailusta kiinnostuneelle. Belfast on kaunis rannikkokaupunki, josta löytyy viktoriaanisen ajan rakennuksia, hyviä pubeja ja monipuolisia ostoskatuja. Turistit otetaan usein avosylin vastaan, ja paikalliset jaksavat kertoa kaupunkinsa rajusta historiasta ja antaa vinkkejä matkailijoille. Belfastissa voi joko viettää pidemmän ajan tai tehdä sinne junalla päiväretken Dublinista.

Irlannin kolmanneksi suurin kaupunki Cork on eloisa rantakaupunki, jonka läpi kulkeva Lee-joki halkaisee. Corkissa on paljon historiallisia nähtävyyksiä, kuten kaupungin ulkopuolella oleva linna Blarney Castle, markkinakatuna toimiva English Market ja At.Anne’s Church –kirkko, jonka tornista on mahtavat näkymät pitkälle. Cork on myös kuuluisa oluentuottaja, ja siellä on oma perinneruoka, lampaan sisäelimistä ja verestä tehty tripe and drisheen. Hotellien lisäksi Corkissa on mahdollisuus majoittua majatalomajoituksessa, joka tuokin mielenkiintoisen lisän perinteiseen kaupunkilomailuun.

Nähtävää ja koettavaa

Helpoiten Irlantia pääsee näkemään autolla. Maaseudun läpi ajaessa maisemat ovat huikeat, ja rantatien varrella on useita kauniita pikkukyliä.

Etäisyydet Irlannissa ovat lyhyitä. Lyhyessäkin ajassa pääsee siis näkemään paljon hienoja nähtävyyksiä. Suosituin nähtävyys maaseudulla on Cliffs of Moherin suuret kalliot. Luonnonystävien pakollisia kohteita ovat myös Dinglen niemimaa ja Ring of Kerryn saari. Pohjois-Irlannissa autoilijan kannattaa ajaa Belfastista lähtevä Causeway Coastal –reitti, jonka varrella on runsaasti upeita nähtävyyksiä ja luonnonihmeitä.

Irlannin rannikko

Aktiivilomailijan iloksi Irlannissa on mahdollisuus moniin erilaisiin aktiviteetteihin ympäri maata. Esimerkiksi ratsastuksesta kiinnostuneille on mahdollisuus osallistua ratsastusleireille ja vaelluksille. Monet matkustavat Irlantiin myös sen monipuolisten kalastuspaikkojen takia.

Kirjailija Tomi Kontio on kirjoittanut artikkelin Irlannin maaseudusta, missä hän suosittelee käymään erityisesti Aransaarilla. Aransaarten vaikuttavat, pystysuorat kallioseinämät ja jylhä luonto tulevat helposti tutuksi matkailijoille esimerkiksi pyöräillen. Aransaarilta löytyy mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten ikivanhoja raunioita. Toinen Kontion suosittelema paikka on romanttinen ja idyllinen Connemara. Connemara edustaakin sitä perinteistä, vihreää Irlantia, jota monet turistit matkustavat Irlantiin ihailemaan.

Irlannin rannikolla

Syö ja juo

Irlantilainen pubikulttuuri on maailmankuulua, ja kuuluisin irlantilainen juoma on Guinness-olut. Irlantilaisille ei ole yhdentekevää, kuinka olut kaadetaan ja miten se juodaan. Turistin kannattaa tutustua moniin eri pubeihin, sillä jokaisessa pubissa on omat kanta-asiakkaansa ja erityislaatuinen tunnelmansa. Myös muut olutmerkit, kuten Corkissa valmistettavat Murphy’s ja Beamish, ovat suosittuja.

Irish pub

Irlannissa on myös monille yllätyksenä monipuolinen ruokakulttuuri. Ympäri vuoden järjestetään paljon erilaisia ruokaan liittyviä festivaaleja, joilla on tarjolla kaikkea luomu- ja lähiruoasta liharuokiin erikoistuneisiin festivaaleihin. Irlantilainen ruokakulttuuri on varsinkin viime vuosina keskittynyt nimenomaan lähiruokaan ja ruoan puhtauteen ja laatuun. Suosittu tapa yhdistää sosiaalinen elämä ja ruoka on mennä pubilounaalle. Pubiruoka on Irlannissa yleensä konstailematonta kotiruokaa, ja pubit tarjoavat mahdollisuuden matkailijoillekin tutustua paikalliseen kulttuuriin ja perinneruokiin. Irlannin kansallisruoan sanotaan olevan perunoista ja kaalista valmistettu colcannon, jota on syöty varsinkin köyhempinä aikoina.

Varsinkin isommista kaupungeista löytyy pubien lisäksi myös paljon tasokkaita ravintoloita. Avaruusasema-blogissa on listattu hyviä Dublinilaisia ravintoloita, joihin kannattaa vierailullaan tutustua. Monipuolisella listalla on ravintoloita ja hyviä kahviloita eri hintaluokissa.

Löydä lennot ja hotelli

Helpoin tapa aloittaa tutustuminen Irlantiin on ottaa lento Dubliniin tai Belfastiin.

Irlannista löytyy monipuolisesti hotelleja joka puolelta maata, ja ne saa varattua kätevästi esimerkiksi Hotels.comin kautta.

Hyvä tapa tutustua Irlantiin lyhyessä ajassa on mennä Irlannin kiertomatkalle.

Seikkailumatkoja ja aktiivilomia Irlantiin järjestää Kilroy.

Kuvat 1. minniemouseaunt: Ireland CC-BY 2. William Murphy: Dublin City Liffey Swim – Saturday 12th September 2009 CC-BY-SA 3. kellinahandbasket: Cliffs of Moher CC-BY 4. Trent Strohm: Ireland CC-BY-NC-ND 5. JuanP@: Irish pubs CC-BY-NC-ND

441 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 441 Pin It Share 0 Email -- 441 Flares ×