Islanti

442 Flares 442 Flares ×

Satumaisen kaunis saarivaltio Islanti on karu ja erikoinen matkakohde, joka tarjoaa unohtumattomia elämyksiä varsinkin luonnosta kiinnostuneille. Vuonot, vuoret ja pulppuavat kuumat lähteet houkuttelevat patikoimaan ja tutustumaan tähän huikeaan tarujen maahan.

Revontulia

Kaupunkiloma Reykjavikissa

Islannin pääkaupunki Reykjavik on myös koko maailman pohjoisin pääkaupunki. Kompaktin kokoisessa kaupungissa kaikki on lähellä. Pieneen Reykjavikiin pääseekin tutustumaan parhaiten kävellen. Matkailusta rasittuneet voivat mennä uimaan useassa paikassa, sillä kuumista lähteistään tunnetussa Islannissa on paljon uimapaikkoja. Keskustassa sijaitsevassa Sundhollinin uimahallissa on ulkoaltaita, joista voi ihailla upeita näkymiä kylpemisen lomassa. Parhaiten näkymiä pääsee ihailemaan 74-metriä korkeasta kirkontornista.

Reykjavik

Pienestä koostaan huolimatta Reykjavikissa riittää paljon tekemistä esimerkiksi pidennetyn viikonlopun mittaiselle kaupunkilomalle. Kalliista hintatasostaan tunnettu Islanti on halventunut viime aikoina huomattavasti, ja Reykjavikissa pääseekin shoppailemaan monipuolisesti niin uutta kuin vanhaa. Suurista ostoksista saa myös 15% takaisin tax free –pisteissä. Reykjavikissa on paljon pieniä kahviloita, ravintoloita ja kulttuuria. Taiteilijoiden suosima kaupunki on täynnä taidegallerioita, joissa monipuoliset taidenäyttelyt vaihtuvat tiuhaan. Keskustan alueelta löytyy myös paljon erikoisliikkeitä, kuten kirjakauppa-kahvila Eymundsson ja suuri levykauppa Tónar.

Reykjavikissa on myös paljon kirpputoreja, vintage-liikkeita ja second hand –kauppoja. Iloiset islantilaiset ovat sekä vieraanvaraisia että kovia juhlimaan, ja Reykjavikin yökerhoissa villi meno jatkuu pitkälle aamuun saakka. Paikallinen erikoisuus on ränsistyneeseen puutaloon perustettu Factory-klubi, jossa esiintyy paljon bändejä.

Ruoka ja juoma

Islantilainen ruokakulttuuri on yllättävän monipuolinen saaren pieneen kokoon ja erityneisyyteen nähden. Islannissa syödään paljon kalaa ja lihaa. Suosituin liharuoka on lammas eri muodoissaan. Viljelysmaan vähyys ja niukat olot ovat pakottaneet islantilaiset improvisoimaan, mikä on aiheuttanut erilaisten ja eksoottisten perinneruokien syntymisen. Islantilaiset syövät välipalaksi kuivattua kalaa, ja jopa lapset syövät mielellään kuivattua koljaa.

Kuivattua kalaa Islannissa

Lihaisia perinneruokia ovat esimerkiksi kylmä, keitetty ja savustettu karitsa sekä karitsan kivekset eri tavoin valmistettuina. Riistaruoat ovat yleensä merilintuja, ja islantilaiset syövät myös turistin näkökulmasta eksoottista lintua, lunnia. Jälkiruoaksi ja välipalaksi matkailijan kannattaa maistaa islantilaisten omaa rahkaa, skyriä, joka on hieman erilaista kuin Suomessa myytävä tavallinen maitorahka.

Islantilainen erikoisuus ja mielipiteitä jakava raaka-aine on valaanliha. Eettisten ongelmien vuoksi monet eivät enää syö valasta, mutta perinteinen raaka-aine ja siitä tehdyt ruoat löytyvät kuitenkin edelleen joidenkin ravintoloiden ruokalistalta. Jokapäiväistä leipää –blogissa käydäänkin maistamassa valasta Reykjavikilaisessa ravintolassa.

Valaanlihaa ravintolassa

Ravintoloita löytyy Islannissa etenkin Reykjavikista. Reykjavikissa sanotaankin olevan hämmentävän paljon hyviä ravintoloita sen kokoon ja asukaslukuun nähden. Monipuolisesta ravintolatarjonnasta löytyy niin tunnelmallisia pieniä kahviloita kuin romanttisia illallisia tarjoilevia ravintoloitakin. Lihaa rakastavat islantilaiset käyvät usein myös pihviravintoloissa, joita löytyy Reykjavikista useampikin. Monessa paikassa järjestetään myös muodikkaasti brunsseja. Islantilaiset ovat myös pikaruoan ystäviä, ja Reykjavikissa sijaitsee maailmallakin tunnettu nakkikioski Baejarins Betzu, jossa ovat käyneet myös monet kuuluisuudet.

Tekemistä ja nähtävää

Islanti on aktiivilomailijan unelmakohde, sillä sen luonto on sekä kaunista että haastavaa. Islannin poikkeukselliset laavakentät, vuoristot ja kuumat lähteet haastavat kokeneimmankin patikoijan. Patikoinnin vaihtoehtona toimivat myös pitkät hevosvaellukset, joita järjestetään Islannissa runsaasti. Islannin omat hevoset, islanninhevoset, ovat tottuneita koviin oloihin ja jaksavat pitkiäkin vaelluksia ja vaikeita maastoja.

Monenlaisten aktiviteettiensa vuoksi Islanti on myös suosittu häämatkakohde.

Valaanlihaa ravintolassa

Jokaisen Islannissa matkustavan täytyy ainakin kerran uida kuumissa lähteissä. Myös paikalliset käyvät paljon uimassa, ja ja ulkona olevista uimapaikoista voi valita mieleisensä vaikkapa koon ja sijainnin perusteella. Kuumien lähteiden mineraalipitoisuus ja sopivat lämpötilat parantavat todistetusti myös monia ihosairauksia, joten kuumassa lähteessä köllöttely on rentouttavan vaikutuksensa lisäksi myös erittäin terveellistä. Osa kuumien lähteiden kylpypaikoista on muutettu kalliiksi turistinähtävyyksiksi, joissa uiminen saattaa maksaa jopa monta kymmentä euroa. Kauempana asutuksesta on kuitenkin jäljellä useita luonnonaltaita, joissa voi kylpeä rauhassa ilman maksua luonnon keskellä. Parhaimmillaan kuumasta lähteestä voi bongailla kirkkaina iltoina vaikkapa revontulia.

Kuumien lähteiden lisäksi Islannissa on valtavasti kaiken kokoisia vesiputouksia. Näyttävimmät vesiputoukset ovat jopa kymmenien metrien korkuisia, ja osa vesiputouksista syöksyy alas mustilta kallioilta. Useimpiin vesiputouksiin liittyy myös jokin satu tai historiallinen tarina, joita paikalliset kertovat mielellään.

Vesiputous Islanti

Islannin poikkeuksellisen luonnon ja maaperän ovat muokanneet valtavat jäätiköt ja tulivuoret. Saarella on noin 130 tulivuorta, joista usea on aktiivinen. Islannin purkautuvat tulivuoret aiheuttavatkin aika ajoin ongelmia paikallisille, ja ajoittain myös kauempanakin asuville.

Löydä lennot ja hotelli

Reykjavikiin pääsee lentämään suoraan Suomesta tai välilaskujen kautta.

Hyviä hotelleja ja edullisempia majoitusvaihtoehtoja on paljon etenkin Reykjavikin ympäristössä.

Pakettimatkoja, viikonloppumatkoja ja pidempiä kiertomatkoja Islantiin löytyy esimerkiksi Sagamatkojen valikoimasta.

Mahdollisuus räätälöidä omanlaisensa loma Islantiin löytyy Tjäreborgilta.

 

Kuvat 1. Victor Montol: Iceland: Aurora Borealis CC-BY 2. Bryan Pocius: Reykjavik CC-BY 3. Gunnar Hafdal: Dry fish CC-BY-NC-ND 4. Audrey: Whale pepper steak CC-BY 5. Ewan McIntosh: Blue Lagoon, Iceland CC-BY-NC 5. opalpeterliu: Iceland landscape waterfall IMG_7932.jpg CC-BY-NC-ND

442 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 442 Pin It Share 0 Email -- 442 Flares ×