Kööpenhamina

442 Flares 442 Flares ×

Tanskan pääkaupunkia Kööpenhaminaa pidetään Pohjoismaiden rennoimpana ja vapaamielisimpänä kaupunkina, eikä suotta. Kulinaristiset elämykset, boheemi ilmapiiri ja monipuolinen tapahtumatarjonta Tivolista vapaakaupunki Kristianian festivaaleihin houkuttelevat Kööpenhaminaan kävijöitä ympäri maailman.

Koopenhamina rantaa

Herkuttelijan Kööpenhamina

Kööpenhamina on viime vuosina noussut Euroopan yhdeksi suosituimmista ruokakohteista, ja sen valtava ravintolatarjonta, korkealaatuinen ruokakulttuuri ja rennon kokeileva ilmapiiri ovatkin kokeilemisen ja pidemmänkin matkan arvoisia. Kööpenhaminalaisten ehdoton oma suosikkiateria päivästä on brunssi, jota tarjoillaan lukemattomissa eri ravintoloissa ympäri Kööpenhaminan. Brunssipaikkoja löytyy jokaisessa hintaluokassa, eikä erikoisruokavalioitakaan olla unohdettu.

Myös Brunssipartio on listannut lisää herkullisia brunssipaikkoja. Brunssien teemat ja tarjoilut vaihtuvat Kööpenhaminassa usein vuodenaikojen ja sesonkien mukaan, joten uutta ja yllättävää on tarjolla lähes joka kerta.

Kööpenhamina on pientä nälkää varten täynnä kahviloita, joissa on hyvä hinta-laatusuhde ja laajat valikoimat. Luomua on tarjolla runsaasti, ja jotkut kahvilat toimivat myös herkkukauppoina kahvilan yhteydessä. Kalliina pidetyille Kööpenhaminan ravintoloille on paljon myös edullisia vaihtoehtoja.

Suolaa ja hunajaa –blogissa perehdytään kööpenhaminalaiseen ruokakulttuuriin tarkemmin, ja suositellaan useita hyviä ravintoloita ja kokeilemisen arvoisia ruokapaikkoja. Myös kauppahallit ja muut ruoan erikoiskaupat tulevat blogissa tutuiksi.

smorrebrod

Kaikkien Kööpenhaminassa vierailevien pitää ehdottomasti kokeilla tanskalaista erikoisuutta ja suosikkilounasvaihtoehtoa, smörrebröd-voileipää. Erilaisia voileipiä syödään tietyssä järjestyksessä, ja vaikka voileivän syöminen ruoaksi kuulostaakin suomalaiselle erikoiselta idealta, on smörrebröd ruokaisa ja täyttävä vaihtoehto isoonkin nälkään. Leivän päälle kasataan nimittäin niin suuri kasa erilaisia täytteitä merenelävistä lihavaihtoehtoihin, ettei kenellekään jää nälkä.

 

Nähtävää ja tekemistä

Syömisen lisäksi Kööpenhaminassa on paljon muutakin mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää. Suosittu tapa nähdä kaupunkia on pyöräily ympäriinsä. Kaupunkipyöriä löytyy Kööpenhaminasta runsaasti, ja myös pyörävuokraamoita on paljon eivätkä ne ole liian kalliita turistibudjettia silmälläpitäen.

Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on ydinkeskustassa sijaitseva Tivoli-huvipuistoalue. Monia erikoisia laitteita ja kojuja sisältävä Tivoli on vertaansa vailla oleva ja mielenkiintoinen huvipuisto, jonka poikkeuksellista tunnelmaa ei löydy mistään muualta. Tivolin kalliit ravintolat ja myymälät kannattaakin unohtaa, ja keskittyä nimenomaan ihanaan tunnelmaan.

Tivoli Tanska

Kööpenhaminan kulttuuritarjonta on laaja, ja kaupungissa pidetäänkin paljon taidenäyttelyitä.

Muille kulttuurin ystäville tarjolla on paljon historiallisia kohteita ja nähtävyyksiä, kuten Grundtvikin kirkko ja Rosenborgin linna ja linnapuisto sekä Amalienborgin linna ja sen museo. Lapsille ohjelmaa löytyy esimerkiksi Kööpenhaminan suuresta eläintarhasta.

Kaupungilla kiertelyyn kyllästyneiden vaihtoehtona ovat esimerkiksi Kööpenhaminan lukuisat rannat ja uimapaikat. Satama-altaita, merenrantaa ja rantojen ja baarien yhdistelmiä on lukuisia, ja niissä saa vietettyä pitkänkin ajan uiden ja tutustuen Kööpenhaminan vilkkaaseen uintikulttuuriin. Kauempaa keskustasta löytyy jopa kymmenen kilometriä pitkä Bellevuen ranta.

Kööpenhaminassa on uimisen lisäksi paljon muutakin vaihtoehtoista tekemistä. Pikkukioskit, festivaalit ja kirpputorit ovat houkutteleva vaihtoehto perinteiselle kaupungilla kävelemiselle.

Vapaamielinen Kristiania

Keskellä Kööpenhaminaa sijaitseva Christianian eli Kristianian kaupunginosa julistautui itsenäiseksi alueeksi vuonna 1971. Siitä lähtien Kristiania on ollut vapaamielisyyden ja rennon elämän keskus, jossa tanskalaisiin lakeihin suhtaudutaan vapaamielisesti. Helsingin Sanomien artikkelissa annetaan muutama vinkki Kristianiassa kävijälle. Kristianian keskus, Pusher-street, on suosittu turistinähtävyys ja myös Kristianian kannabiskaupan keskus. Pienet puutarhat, värikkäät talot ja yhteisöllisyys ovat asioita, joita Kööpenhaminassa kävijän kannattaa ehdottomasti mennä ihastelemaan Kristianiaan.

Christiania

Vastarintaa-blogissa tutustutaan Kristianiaan tarkemmin ja kerrotaan sen boheemista katukulttuurista ja ihmisistä. Hippien kansoittama Kristiania on leppoisa graffitein koristeltu asuinalue, jossa vietetään paljon juhlia ja festivaaleja. Ystävälliset ihmiset ottavat turistit mielellään vastaan, mutta on hyvä pitää mielessä, että Kristianiassa ei kannata ottaa valokuvia. Blogin jutusta kuitenkin löytyy muutama valokuvakin, joista voi aistia hieman Kristianian erikoista tunnelmaa ja ihastella sen värikkäitä rakennuksia.

Löydä lennot ja hotelli

Lennot Kööpenhaminaan löydät esimerkiksi täältä.

Hotelleja eri puolilta Kööpenhaminaa löydät Trivagolta.

Matkapaketteja Kööpenhaminaan järjestää Kaleva Travel.

 

Kuvat: 1. Rob Warde: :- Nyhavn,Copenhagen CC-BY-NC-ND 2. Luigi Anzivino: smørrebrød sampling plate #1 CC-BY-NC-SA 3. Andreas Münter: Tivoli Palace CC-BY-NC-SA 4. Athony Gavin: Christiania. CC-BY-NC-SA

442 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 442 Pin It Share 0 Email -- 442 Flares ×