Kuuba

0 Flares 0 Flares ×

Omalaatuinen Karibian helmi Kuuba on sekoitus rentoa rantaelämää ja kehitysmaan köyhyyttä. Ystävällisyydestään tunnetut kuubalaiset ovat iloisia ja vieraanvaraisia, ja vahva kulttuuriperinne näkyy selkeästi katukuvassa. Rappeutuneet talot muistuttavat menneestä loistosta, ja kaikkialla soiva salsa saa turistinkin tanssimaan läpi yön. Monivaiheinen historia, upeat rannat ja historialliset kaupungit tekevät Kuubasta mielenkiintoisen ja monipuolisen matkakohteen, jossa voi helposti yhdistää kaupunki- ja rantalomailun.

Cuba Libre!

Rantoja ja kaupunkeja

Kuuban pääkaupunki Havanna on yhdistelmä upeita rappeutuneita rakennuksia, kookospähkinän muotoisia takseja ja pitkiä hiekkarantoja. Havannan vanhakaupunki on täynnä kauniita vanhoja rakennuksia, jotka ovat aikojen saatossa päässeet pahasti rapistumaan. Vanhasta kaupungista löytyvät Havannan kuuluisimmat baarit, kuten La Bodeguita ja La Floridita. Vanhan kaupungin lisäksi kannattaa käydä myös Vedadon kaupunginosassa. Se on rauhallisempi kuin keskusta, ja siellä on esimerkiksi valtava puisto, jossa myydään kuubalaista jäätelöä. Paikalliset viettävät paljon aikaa rantabulevardi Maleconilla, joka on useita kilometrejä pitkä kaistale Havannan reunalla. Shoppailemisesta Havannassa tai missään muuallakaan Kuubassa on turha haaveilla, sillä kauppoja ei ole juuri ollenkaan ja niihin on äärimmäisen vaikea päästä. Tarjonta on vähäistä ja hinnat ovat turisteille moninkertaiset. Parhaita ostoksia ovatkin käsityöt ja sikarit sekä rommi.

Havanna

Havannan ulkopuolelta löytyy upeita rantoja, joihin pääsee edullisesti taksilla tai liftaamalla. Rantarykelmän nimi on Playas del Este, ja paikalliset viettävät siellä paljon vapaa-aikaansa. Liftaaminen on Kuubassa suosittu liikkumismuoto, ja se on myös suhteellisen turvallista varsinkin turistille. Havannassa on myös erikoisia kookospähkinän muotoisia keltaisia Coco-takseja, jotka ovat hieman hintavampia, mutta kokeilemisen arvoisia. Kuubalaiset rakastavat urheilua, ja etenkin Havannassa on mahdollista nähdä korkeatasoisia urheilutapahtumia.

Toinen näkemisen arvoinen kaupunki Kuubassa on Trinidad de Cuba. Trinidadin kauniit pastellinväriset rakennukset, vanhat kirkkorakennukset ja mukulakivikadut ovat tehneet siitä jopa Unescon maailmanperintökohteen. Päivisin rauhallinen Trinidad on öisin musiikkijuhlien ja festivaalien keskus. Trinidadista pääsee helposti taksilla, bussilla tai kimppakyydillä rekka-auton lavalla läheiselle Ancon Beach -rannalle. Kaunis Ancon Beach on pitkä ja valkoinen hiekkaranta, jossa sijaitsee sekä suljettuja all inclusive –hotelleja yksityisrantoineen että kaikille avoimia baareja. Rannalla on usein myös musiikkia ja paljon kierteleviä kauppiaita.

Pinar del rio luontoa

Kuuban länsipuolella sijaitsevassa Pinar del Rion provinssissa on paljon mielenkiintoisia luontokohteita, kuten pieniä uimiseen soveltuvia vesiputouksia ja vuoristoisempaa maastoa. Pinar del Riossa on mahdollista vuokrata esimerkiksi hevosia ja ratsastaa korkeille näköalapaikoille.

Kuuban suosituin rantalomakohde on Varadero. Varaderosta löytyy pitkiä hiekkarantoja, paljon aktiviteetteja ja viiden tähden all inclusive –hotelleja. Paikalliset välttelevät Varaderoon menemistä, sillä se on ympärivuotisesti täynnä turisteja.

Ruoka ja juoma

Moni matkailija pettyy Kuuban ruokatarjontaan. Vaikka Karibialla sijaitsevassa maassa kuvittelisi olevan monipuolinen valikoima mereneläviä ja tuoretta ruokaa, on Kuuban taloudellinen tilanne aiheuttanut ruokakulttuurin näivettymisen. Yleisin ruoka on riisi ja ruskeat pavut. Sitä pidetäänkin Kuuban kansallisruokana. Ravintoloiden taso vaihtelee, eikä kaikkea listassa olevaa ole aina saatavilla. Tuoreita vihanneksia on tarjolla vain harvoin, ja suurin mahdollisuus löytää tuoreita hedelmiä on mennä etsimään niitä katukauppiailta. Parhaita ruokia saa yleensä ravintoloiden ja hotellien sijaan kotimajoituksista eli Casa particulareista, joissa isäntä ja emäntä valmistavat korvausta vastaan mielellään päivällistä.

Kuubalainen kaupunkimaisema

Turistin on myös hyvin vaikea päästä esimerkiksi ruokakauppoihin, sillä paikallisetkin joutuvat ruuhka-aikoina jonottamaan niihin ja tarvikkeet ostetaan usein edelleen säännöstelykupongeilla. Perusruokatarvikkeita voi ostaa pienemmistä kioskeista, joita löytyy monipuolisesti varsinkin Havannasta.

Ruoan sijaan Kuubassa kannattaakin keskittyä juomiseen. Kuuba on maailman tunnetuin rommin tuottaja, ja Kuuban suosituinta rommia, korkealaatuista Havana Clubia saa edullisesti lähes joka paikasta. Suosituin drinkki on vihreä limestä, sokerista, soodasta ja yrteistä tehty mojito, ja erilaiset juomasekoitukset, kuten rommia ja Coca-colaa sisältävä Cuba libre, ovat etenkin paikallisten suosiossa. Pitkän kauppasaarron vuoksi amerikkalaiset tuotteet ovat olleet laittomia, joten Kuubassa on kehitetty vaihtoehtoja amerikkalaisille virvoitusjuomille. Spriten tapainen Cachito-sitruunalimonadi on erityisen suosittua.

Vinkkejä

Kuubaan mennessä kannattaa pitää mielessä muutama hyödyllinen vinkki. Turistille saattaa tulla yllätyksenä, että Kuubassa käytetään kahta eri valuuttaa, paikallisten omaa pesoa sekä turisteille tarkoitettua peso convertiblea. Turistien peso on noin neljä kertaa arvokkaampi kuin paikallisten, joten turistit maksavat kaikesta neljä kertaa paikallisia enemmän.

Turisteja pidetään usein myös mielellään hieman paremmilla alueilla, jottei Kuuban köyhyys näkyisi niin selkeästi. Toisaalta, vaikka Kuubassa on hyvin köyhää, siellä on myös äärettömän turvallista, matkailijan näkökulmasta jopa poikkeuksellisen turvallista. Tämä johtuu kansalaisten tiukasta poliisivalvonnasta, ja pahimmillaan paikallinen, joka edes menee turistin lähelle juttelemaan ja kyselemään kuulumisia, saattaa joutua putkaan. Uusien kuubalaisten tuttavien pyytäminen kylään ei ole helppoa, sillä paikalliset joutuvat anomaan erikseen siihen luvan.

Kuubassa rannalla

Mikäli mahdollista, matkalle kannattaa ottaa mukaan ylimääräisiä tavaroita, kuten t-paitoja, kosmetiikkaa ja puhdistustuotteita, ja jättää ne sitten lähtiessään kuubalaisille. Suomalaiselle turistille muutaman shampoopullon jättäminen ei ole suuri taloudellinen menetys, mutta kuubalaisille ne saattavat olla suuri aarre, sillä monista perustarvikkeista on Kuubassa huutava pula. Kuubassa myös kerjääminen on moneen muuhun maahan verrattuna poikkeuksellista, sillä se ei ole järjestäytynyttä ja ihmiset kerjäävät usein vain todelliseen tarpeeseen.

Lisää vinkkejä ja esimerkiksi kauppojen poikkeuksellisia aukioloaikoja voi katsoa täältä.

Löydä lennot ja hotelli

Monet matkanjärjestäjät järjestävät pakettimatkoja Kuubaan. Mr Travel järjestää kaupunkilomia Havannassa, ja esimerkiksi Aurinkomatkat tarjoaa useita eri kiertomatkoja ja paketteja joka puolelle Kuubaa.

Pakettimatkoja j usein edullisempi vaihtoehto on ottaa lento Havannaan ja varata majoitus paikallisista kotimajoituksista eli Casa Particulareista, jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin hotellit. Muutamaa Casa Particularia on suositeltu täällä, ja niitä voi varata myös tältä englanninkieliseltä sivustolta.

 

Kuvat 1. flippinyank: Cuba Libre CC-BY 2. Álvaro Remesal Royo: Malecón de La Habana CC-BY-NC-ND 3. Juan Martinez Velarde: Pinar del Río CC-BY-NC-ND 4. Ed Yourdon: More Cuba, Dec 2011 – 031 CC-BY-NC-SA 5. phvolmer: Cuba Kitsch II CC-BY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×