Matkamuistot, joilta sinäkään et ole voinut välttyä

0 Flares 0 Flares ×

Vaikka maailma on täynnä loputtomasti erilaisia kulttuureita ja mielenkiintoisia tavaroita, ihmisillä on silti tapana ostaa matkoiltaan hyvinkin samankaltaisia matkamuistoja. Luultavasti sinunkin jääkaapinovestasi löytyy ainakin yksi Las Palmas- magneetti tai hyllystäsi New Yorkin pienoismallin sisältävä lumisadepallo. Listasimme kymmenen suosituinta matkamuistoa, jotka yleensä tarttuvat matkailijoille mukaan, ja joista vähintään muutama löytyy meistä jokaisen kotoa.

1. T-paidat

t-paidat

Hassuttelevalla kuvalla tai tekstillä varustettu t-paita on mahdollisesti jopa kaikkein suosituin matkamuisto. T-paitojen valikoima on usein lähes rajaton, t-paidat ovat edullisia ja niiden ostaja kokee usein ostavansa jotain, joka on sekä hauskaa että hyödyllistä. Matkamuistokauppojen vakiovitsi ympäri maailmaa onkin myydä t-paitoja, joissa lukee oman maan nimellä varustettuna ”My friend went to Turkey and all I got was this lousy t-shirt”.

2. Koriste-esineet

Koriste-esine

Lähes jokaisessa matkakohteessa myydään koriste-esineitä, jotka esittävät jotain paikan nähtävyyttä. Usein nähtävyyksistä on saatavilla myös versio, jossa se on laitettu ravistettavan lasisen lumisadepallon sisälle. Todella suosittu koriste-esine on myös valokuvakehys, johon on painettu matkakohteen nimi ja jotain matkakohteelle ominaista, kuten Eiffel-torni, palmuja tai kaksikerroksinen bussi.

3. Jääkaappimagneetit ja avaimenperät

magneetti

Monet haluavat matkamuiston olevan pieni ja huomaamaton muistoesine, joka ei vie paljon tilaa eikä hyppää silmille kodin sisustuksesta, mutta on silti näkyvällä paikalla. Tällainen esine on usein jääkaappimagneetti tai avaimenperä. Usein lahjaksi ostettaessa magneetit ja avaimenperät ovat valinta myös silloin, kun tuntuu siltä, että on pakko viedä tuliainen mutta siihen ei välttämättä halua laittaa juurikaan rahaa.

4. Pienet luonnon ihmeet

Simpukat

Luonnosta itse kerätyt pienet ihmeelliset ja eksoottiset asiat, kuten erikoiset kivet, laavankappaleet tai rannalta kerätyt simpukankuoret ovat suosittuja ilmaisia matkamuistoja. Itse poimitut matkamuistot ovat monen mielestä henkilökohtaisempia kuin ostetut, ja ne edustavat matkakohdetta aidoimmillaan. Lapset ovat yleensä innokkaita keräämään erikoisia asioita luonnosta, joten lasten kanssa matkustavalle pienet luonnon ihmeet ovat sekä ilmainen että omia voimia säästävä tuliainen tai matkamuisto.

5. Mukit ja shottilasit

keramiikka

Mukeissa ja shottilaseissa yhdistyy monen mielestä samanlainen hauskuus-hyötysuhde kuin t-paidoissakin. Ne ovat samalla sekä käyttöesineitä arkeen että matkamuisto. Mukeihin ja shottilaseihin on usein painettu samankaltaisia asioita kuin t-paitoihinkin, esimerkiksi matkakohteen nimi, hauska kuva tai hullutteleva lause.

6. Paikallinen ruoka-aine

ruokatuotteet

Yksi mukavimmista tavoista jakaa omia matkakokemuksia muiden kanssa on syödä kohdemaalle ominaista ruokaa yhdessä. Siksi monet tuovatkin tuliaisiksi ja itselleen kotimaassa herkuteltaviksi hyvin säilyviä paikallisia ruokia. Esimerkiksi viinit, pasta, säilykkeet ja pitkään säilyvät makkarat ja juustot ovat usein suosittuja ruokia, jotka on helppo kuljettaa myös kotiin. Kaikkialta ruokia ei kuitenkaan rajoitusten takia saa tuoda, joten monet ovat myös joutuneet tämän matkamuiston takia hankaluuksiin tullissa.

7. Laukut

kassit

Kuten moniin muihinkin käyttöesineisiin, myös laukkuihin painetaan kaupunkien ja maiden nimiä ja kuvia. Erityisen suosittuja matkamuistoja ovat laukut, joissa ainoana kuvituksena lukee monta kertaa peräkkäin paikan nimi.

8. Käsityöt

keramiikka

Bulkkitavaraa ja piraattituotteita vastustavat ostavat usein mielellään matkamuistoksi paikallisia käsitöitä. Varsinkin köyhemmissä maissa matkustettaessa käsityöt ovat myös hyvä tapa tukea paikallisia, ja käsitöiden ostaminen estää ainakin osittain sen, että ostaa jotain samanlaista kuin kaikki muutkin samassa paikassa matkustellee. Käsitöitä ostaessa valitettavasti harvat muistavat kuitenkaan tarkistaa tuotteen alkuperää kunnolla, ja ostavatkin vahingossa aivan jotain muuta kuin mitä luulevat ostavansa.

9. Katutaide

katutaidetta

Turistien suosimissa matkakohteissa kaduilla törmää usein taiteilijoihin, jotka maalaavat paikan päällä pieniä kuvia matkakohteesta tai tekevät nopeita pilapiirroksia ja karikatyyrejä turisteista. Katutaiteen ostaminen on myös paikallisen yrittäjän tukemista, ja kun ostaa sellaiselta taiteilijalta, jonka näkee todella tekevän kadulla esimerkiksi maalauksia, ei tule vahingossa ostaneeksi tusinatavaraa.

10. Pehmolelut

pehmolelut

Varsinkin lapset haluavat matkamuistoiksi yleensä pehmoleluja, mutta myös monet aikuiset päätyvät ostamaan niitä. Monissa paikoissa pehmolelut on puettu esimerkiksi paikallisen tyylin vaatteisiin tai ne mainostavat jotakin urheilutapahtumaa, kuten olympialaisia. Myös viime hetken matkamuistona pehmolelut ovat yleisiä, sillä niitä myydään lähes kaikilla lentokentillä ja kaikissa lentokoneissa ympäri maailman.

 

Kuvat CC-BY 1. Paulo Ordoveza: NJ souvenirs at Walt Whitman service area 2. Manolo Gómez: Souvenir du Paris 3. Frédérique Voisin-Demery: Souvenirs sur le frigo 4. rumpleteaser: Seashells By the Seashore 5. Morgan: Souvenirs 5. Morgan: Souvenirs 6. Southern Foodways Alliance: cheese & sausage 7. Mary Hutchinson: Barcelona shopping bags 8. Paul Wilkinson: Kephalonia souvenirs 9. Grey World: Street Artist Madrid 10. Michael Francis: 2010 VANCOUVER WINTER OLYMPICS | SOUVENIRS :: MIGA PLUSH TOY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×