Näillä neuvoilla vältät pahimmat turistimokat

0 Flares 0 Flares ×

Kun ihmiset tuijottavat ulkomailla matkustaessasi epäillen vyölaukkuasi ja saat ravintoloissa paikallisiin nähden kolminkertaisen laskun, on tullut aika näyttää vähemmän turistilta. Mitä enemmän näytät turistilta, sitä suurempi on myös todennäköisyys sille, että joudut huijatuksi tai vähintäänkin maksamaan kaikesta liikaa. Selvästi turistin näköiseen kiinnitetään aina enemmän huomiota, eikä huomio ole välttämättä hyvä asia. Vaikka monissa matkakohteissa et voisikaan aivan kokonaan sulautua joukkoon, on hyvä kuitenkin noudattaa tähän kokoamiamme neuvoja välttyäksesi silmätikuksi joutumiselta.

kartanluku

Ota selvää etukäteen

Vieraissa paikoissa joutuu väistämättä kysymään neuvoa ja tietä. Alueen tutkiminen etukäteen kartoista ja ottamalla selvää vaikkapa internetistä vähentää huomattavasti kartan kanssa sekoilua paikan päällä. Mikään ei ole selvempi turistin merkki kuin kartan tai matkaoppaan lukeminen keskellä katua epätoivoisen näköisenä. Eksynyt turisti on helppo kohde taskuvarkaille ja muille huijareille, sillä eksyneen ihmisen huomio on kiinnittynyt vain itsensä paikantamiseen ja perille löytämiseen. On hyvä ottaa paikkojen lisäksi selvää myös paikallisista tavoista ja kulttuurista. Meille aivan normaalit tavat, kuten esimerkiksi asioiden tekeminen vasemmalla kädellä tai ruoan syöminen haarukalla, saattaa muissa kulttuureissa merkitä jotain aivan muuta ja olla hyvinkin epäkohteliasta.

opaskirjaa lukemassa

Muutaman sanan tai lauseen opetteleminen kohdemaan kielellä on myös kohteliasta ja hyvää käytöstä. Kielen opettelu auttaa myös tulkitsemaan tienviittoja ja ruokalistoja, jolloin avuntarve ja turisteille ominainen jatkuva hukassa oleminen vähenee. Tutustu paikalliseen valuuttaan ja sen vaihtokurssiin ja opettele laskemaan se nopeasti päässäsi. Jatkuva kyseleminen ”mitä tämä maksaisi oman maani valuutalla” tai pahimmillaan väärän valuutan tyrkyttäminen maksuvälineeksi saa sinut varmasti näyttämään turistilta.

Pukeudu tilanteen mukaan

Moni unohtaa matkoillaan, että ulkomaillakin voi pukeutua aivan normaalisti. Turistin perinteinen loma-asustus, johon kuuluvat sandaalit, shortsit, lippis, vyölaukku tai reppu ja kaulasta roikkuva kamera eivät suinkaan sovi joka tilanteeseen. On tärkeää muistaa, että kun sinä olet lomalla, paikalliset elävät lomakohteessasi ihan tavallista arkeaan. Pukeutuminen tunnistettavasti turistiksi on varmin tapa erottua joukosta. Jos et omassa arjessasi jatkuvasti pukeudu havaiji-paitaan, miksi tekisit niin lomakohteessakaan? Turistit unohtavat usein myös pukeutua sään tai vuodenajan mukaisesti, ja pukevat päälleen joko liikaa tai liian vähän vaatetta. Joissain hyvin uskonnollisissa maissa on myös erittäin epäkohteliasta pukeutua liian paljastavasti. Esimerkiksi katolisiin kirkkoihin ei saa mennä olkapäät tai polvet paljaana, mikä on hyvä pitää mielessä kun aamulla miettii mitä laittaa päälleen kaupunkikierrokselle.

turistit shortseissa

Vaikka mukavat lenkkikengät ovatkin ajatuksen tasolla erinomainen valinta pitkille kävelyille kaupungilla, kannattaa pitää mielessä, ettei ole soveliasta mennä esimerkiksi ravintolaan juoksukengissä. Lenkkareille löytyy myös tyylikkäämpiä, mutta aivan yhtä mukavia vastineita, jotka eivät erotu joukosta yhtä paljon. Hyvä tapa olla erottumatta joukosta on pukeutua samoin kuin paikalliset. Tarkkaile miten paikalliset pukeutuvat, ota mallia ja mene paikalliseen kauppaan ostamaan jotakin samankaltaista päällepantavaa.

Muista kunnioitus

Jos käyttäydyt kuin turisti, sinua kohdellaan kuin turistia. Moni ajattelee turistina ollessaan omaavansa jonkinlaisia etuoikeuksia, joita ei todellisuudessa ole. On tärkeää kunnioittaa paikallisia ja heidän tapaansa elää. Helpoiten tämä onnistuu tutustumalla paikallisiin ja tarkkailemalla heidän käytöstään. Ei ole hyvä tehdä itsestään suurta numeroa, sillä kuten aikaisemmin jo sanottiin, matkakohteessa asuvat ihmiset elävät arkeaan, vaikka sinä oletkin lomalla.

turistit

On oleellista kiinnittää huomiotaan pieniin asioihin ja ympäröivään elämään myös matkoilla ollessaan. Kun pysähdyt joka toisella askeleella ottamaan kuvaa nähtävyyksistä tai luet karttaa keskellä katua, saatat hidastaa jotakuta jolla on vaikkapa kiire töihin. Kantaessasi isoa reppua ruuhkaisilla paikoilla saatat töniä ihmisiä, jotka ovat matkalla arkisiin askareisiinsa. Vaikka paikalliset ihmiset olisivat mielenkiintoisen näköisiä, on aina kysyttävä lupa ennen valokuvien ottamista. Ruokapöydässäkin on hyvä syödä mitä tarjotaan ja unohtaa nirsoilu. Paikallisia ruokia välttelevä, pelkästään McDonald’sissa käyvä ihminen on varmasti turisti.

Olemalla ajattelematon turisti pahennat myös muiden turistien mainetta. Käyttäytymällä stereotyyppisen turistin tavoin ja olemalla esimerkiksi kovassa humalassa teet hallaa sekä itsellesi että muille matkustajille, ja ennen kaikkea näytät joukkoon kuulumattomalta.

 

Kuvat: 1. Georgie Pauwels: Just do not lose orientation CC-BY 2. Pedro Ribeiro Simões: Reading a Lisbon guide CC-BY 3. zoetnet: tourists CC-BY 4. Patrick Pielarski: The pink tourist CC-BY

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×