San Francisco

441 Flares 441 Flares ×

Vapaamielinen San Francisco on Pohjois-Kalifornian suosituin kaupunkilomakohde. Tyynenmeren ja San Franciscon lahden välisellä niemimaalla sijaitseva sumuinen San Francisco tarjoaa elämyksiä, kulttuuria, shoppailumahdollisuuksia ja nähtävää vaativallekin kaupunkilomailijalle.

 

Sumuinen San Francisco

Nähtävää ja koettavaa

San Franciscon boheemissa ilmapiirissä syntyi aikoinaan hippiliike, josta jäljellä ovat yhä ystävälliset ihmiset ja avoin tunnelma. Sateenkaarikaupungiksi kutsutussa San Franciscossa suhtaudutaan suopeasti vähemmistöihin, ja eri kaupunginosien tunnelmiin voit tutustua täällä. San Franciscossa on esimerkiksi italialaiskaupunginosa, China Town ja Castro District, jossa asuu pääasiallisesti seksuaalivähemmistöjen edustajia. Parhaiten eri kaupunginosiin pääsee tutustumaan cable car –raitiovaunuilla.

San Franciscon nähtävyyksiin kuuluu mm. tunnettu on Golden Gate –silta. Muita suosittuja paikkoja ovat Fishermans Wharfin alue ja laiturit, joilla makoilee merileijonia sekä Twin Peaks, joka kohoaa kaupungin ylle ja tarjoaa hyvän paikan nähtävyyksien katsomiselle. Fishermans Wharfin lähellä sijaitsee myös Coit Tower, jonne voi kiivetä katsomaan maisemia. Lyhyen ajomatkan päässä San Franciscon ulkopuolella sijaitsee viinintuottajien alue Napa Valley, jonne voi tehdä päiväretkiä vaikkapa useammallekin viinitilalle. Toinen suosittu San Franciscon lähellä oleva turistinähtävyys on Alcatrazin vankilasaari.

San Francisco ratikka

Kulttuurin ystävien iloksi San Franciscossa on paljon museoita ja taidegallerioita. Mielenkiintoisimmat museonähtävyydet ovat San Franciscon aasialaisen taiteen museo ja Palace of Fine Arts, jossa sijaitsee nykyään taiteen ja tieteen interaktiivinen museo Exploratorum. Myös Alcatrazin vankilan sisällä on mielenkiintoinen museo, jossa esitellään vankilan historiaa.

Kukkulaiselle alueelle rakennetussa kaupungissa on pitänyt ajoittain improvisoida myös liikennejärjestelyjen kanssa, ja turistien suosikkikuvauskohde ja paikallinen erikoisuus on jyrkkiä mutkia ja kukkaistutuksia täynnä oleva Lombard Street, jossa voi ajaa vain pienillä henkilöautoilla.

Syö ja juo

San Francisco on yksi Amerikan edelläkävijöistä varsinkin luomuruoan ja ennakkoluulottomien ravintoloiden suhteen. Eri kaupunginosissa sijaitsee paljon erilaisia tutustumisen arvoisia ravintoloita. Myös juhlimisen ystäville San Franciscolla on paljon tarjottavaa, kuten kattoterasseja ja Belden Place –kävelykatu, jolla sijaitsee runsaasti baareja ja ravintoloita.

San Franciscon satamassa sijaitseva Ferry Building entisöitiin vuonna 2003, ja rakennukseen muutti ravintoloita, kahviloita ja lähi- ja luomuruoan erikoiskauppoja. Ferry Buildingilla pidetään myös maalaismarkkinoita, joilta löytyy tarjottavaa vaativallekin ruokahifistelijälle.

Pastanjauhantaa-blogissa kerrotaan San Franciscon etnisistä ravintoloista ja paikallisesta erikoisuudesta, sourdough- leivästä. Sourdough-leipään kaiverretaan usein kolo, josta nautitaan toista paikallista erikoisuutta, kermaista clam chowder –simpukkakeittoa. Ruokailun lopuksi paikalliset siis syövät keittokulhonsa.

Clam Chowder

Etnisten ravintoloiden ja muutenkin laajan ravintolatarjonnan lisäksi San Franciscossa tarjoillaan paljon brunsseja. Brunssit ovatkin nousseet niin suureen suosioon, että niitä on tarjolla lähes joka ravintolassa ympäri kaupunkia. Brunssia voi nauttia esimerkiksi buddhalaisen temppelin pihalla Berkeleyssä.

Shoppaile

San Francisco on myös suosittu shoppailukohde. Keskustan alueelta löytyy useita suuria tavarataloja ja ostoskatuja sekä pienempiä luksusliikkeitä ja putiikkeja. Keskustassa sijaitsevan Union Squaren lähistöltä löytyy paljon shoppailuvaihtoehtoja. Suurimmat amerikkalaiset tavaratalot, kuten Macy’s, Saks 5th Avenue ja Westfield löytyvät myös kaikki San Franciscosta. Erikoisuutena keskustan alueelta löytyy esimerkiksi keskiyöhön asti auki oleva kirjakauppa City Lights, jossa on erikoishuone runoille ja runoilijoille.

City Lights kirjakauppa

Hippiliikkeen perimää vaalitaan useissa antiikki- ja kierrätyskaupoissa sekä lukuisilla kirpputoreilla, joita löytää ympäri San Franciscoa. Pelkästään hippitavaroihin erikoistuneesta liikkeestä Gravel&Goldista voi puolestaan ostaa erilaisia käsintehtyjä tuotteita, kuten batiikkivärjättyjä mekkoja ja ja psykedeelisiä seinävaatteita.

Löydä lennot ja hotelli

Suomesta voi lentää San Franciscoon suoraan tai muutaman välilaskun kautta. Lentovaihtoehtoja on useita.

Runsaasti hotelleja eri hintaluokissa löytyy esimerkiksi Hotels.comin valikoimasta.

San Franciscoon on tarjolla myös pakettimatkoja, joilla San Franciscon vierailuun voi yhdistää myös esimerkiksi matkan Havaijille tai Los Angelesiin.

 

Kuvat 1. idleformat: San Francisco CC-BY 2. David Yu: San Francisco Cable Car CC-BY-NC-ND 3. Simon Shek: clam chowder CC-BY 4. Ville Miettinen: City Lights CC-BY-NC

441 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 441 Pin It Share 0 Email -- 441 Flares ×