Turkki

0 Flares 0 Flares ×

Aurinkoinen ja eksoottinen Turkki on monipuolinen sekoitus lähi-itää ja länsimaalaisuutta. Turkista löytyy matkakohteita sekä kaupunkilomailijalle että rantalomaa etsivälle, ja se on erinomainen lomakohde myös lapsiperheille.

Istanbul

Mitä syödä ja juoda

Suomalaisille melko vieras turkkilainen keittiö on paljon muutakin kuin pelkkää kebabia, vaikka kebab onkin Turkissa suosittu ruoka. Turkkilaiset syövät paljon lihaa ja mausteisia ruokia, ja erilaiset lihavartaat ja –padat ovat yleisiä. Paikallinen erikoisuus ovat mezet, eli pienet alkupalalautaset, joita nautitaan kerralla useita erilaisia. Mezejä ovat esimerksi viininlehtikääryleet, oliivit, erilaiset herkulliset tahnat ja täytetyt munakoisot ja paprikat. Useamman mezen valikoima käy myös illallisen korvikkeesta ja täyttää nälkäisimmänkin turistin vatsan hyvin. Ruoan kanssa nautitaan usein teetä tai jogurttijuomia.

Turkkilaista ruokaa

Turkkilaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat suurena osana myös jälkiruoat, joista esimerkiki riisivanukas ja lehtitaikinaleivos baklava ovat yleensä suosituimpia. Turkkilaisilla on myös oma versio pizzasta, lachmacunit. Lachmacun on pizzan riisutumpi versio, jonka kanssa tarjotaan yleensä salaattia.

Turkissa lomailevan kannattaa kokeilla sekä katukeittiöiden tarjontaa että hienompiakin ravintoloita. Monipuolisesti turkkilaista ja kansainvälistä ruokaa löytyy etenkin Istanbulin ravintoloista, joita on monipuolisesti niin kalaravintoloista upeisiin maisemaravintoloihin. Tiukan alkoholipolitiikan maassa alkoholia ei saa välttämättä kaikista ravintoloista, joten esimerkiksi päivällisviinien saatavuus kannattaa tarkastaa etukäteen ravintoloiden tarjonnasta.

Kaupunkilomailua Turkissa

Turkin pääkaupunki ja sen eurooppalaisimmaksi kaupungiksi kutsuttu Ankara on turkkilaisille sekä shoppailun että yöelämän keskus. Ankaran parasta antia ovatkin erilaiset festivaalit ja juhlat, joita järjestetään ympäri vuoden. Ankara on tunnettu myös laajasta ravintolatarjonnastaan sekä historiallisista nähtävyyksistään, kuten Kocatepen moskeijasta.

Kahdessa maanosassa sijaitsevan Istanbulin halkaisee Bosporinsalmi jakaen sen Aasian ja Euroopan puoleisiin osiin. Istanbulin vanhassa kaupungissa sijaitsee suunnattoman suuri basaarialue Grand Bazaar. Istanbulin suosituin nähtävyys on kuitenkin Hagia Sofian jättiläismäinen moskeija. Vaikka istanbulilaiset eivät välttämättä itse juurikaan asioi basaarissa, kannattaa turistin kuitenkin tutustua historialliseen kauppapaikkaan. Muita hyviä shoppailupaikkoja löytyy esimerkiksi Bagtad Avenuelta, jolla sijaitsee useita merkkiliikkeitä.

Grand Bazaar

Istanbulista löytyy myös länsimaalaisia vaikutteita, mikä tekeekin siitä mielenkiintoisen matkakohteen, josta löytyy monipuolisesti ravintoloita, tekemistä ja kokeiltavaa.

Istanbulin vanhat osat on merkitty Unescon maailmanperintökohteiksi. Myös Safranbolun kaupunki on Unescon maailmanperintökohteiden listalla.

Kaupungilla kiertelyssä väsynyttä vartaloaan ja mieltään kannattaa lepuuttaa turkkilaisessa kylpylässä eli hamamissa. Vuosisatoja vanha hamam-perinne elää edelleen vahvana, ja kaikista kaupungeista löytyy useampikin hamam. Vanhin edelleen toiminnassa oleva turkkilainen hamam, 1300-luvulta peräisin oleva Eski Caplika, löytyy Bursan kaupungista.

Rantaloma Turkissa

Turkin etelärannikolla sijaitseva Marmaris on ollut jo pitkään yksi suomalaisten suosikkilomakohteista. Perinteinen rantalomakohde Marmaris ja sen lähistöllä sijaitseva Icmeler ovat täynnä tekemistä ja nähtävää koko perheelle, ja varsinkin Marmariksesta löytyy myös vilkas yöelämä ja paljon shoppailumahdollisuuksia.

Alanyan rannikolla

Toinen suosittu rantalomakohde on Antalyan alue, jossa sijaitsevat Belek, Side ja etenkin nuorten suosiossa oleva Alanya. Belekissä monet yhdistävät rantalomaansa golfin peluuta, sillä Belekissä sanotaan olevan Turkin parhaat golf-kentät.

Antalyan alueelta löytyvät myös Turkin parhaat rannat Olympos ja Kanyaalti Beach.

Pieni niemimaalla sijaitseva Side on suosittu sekä rantojensa että historiallisten nähtävyvksiensä vuoksi. Apollon ja Athenen temppelialueen rauniot ovat näkemisen arvoinen alue, jonne tullaan pidemmänkin matkan päästä. Monet läheisten rantalomakohteiden asukkaat tulevat Sideen myös tekemään ostoksia, joihin Sidessä onkin erinomaiset ja monipuoliset mahdollisuudet. Side on myös perheiden suosiossa, sillä siellä on rauhallista myös iltaisin ja yöelämä on vähäistä.

Temppeli Sidessa

Alanyan alue on niin suunnaton suomalaisten suosikkikohde, että siitä on tehty jopa oma televisio-ohjelma Matkaoppaat, joka seuraa suomalaisturistien ja heitä auttavien matkaoppaiden lomailua. Alanyassa onkin monipuolisesti rantoja, tapahtumia ja ostoskatuja, ja moni suomalainen myös asuu osan vuodesta Alanyassa. Matkaoppaat-ohjelmassa esiintyvä Deturin aluejohtaja Terhi on itsekin rakastunut Alanyaan niin, että on muuttanut sinne pysyvästi, ja kertoo parhaat vinkit Alanyassa lomailemiseen.

Löydä lennot ja hotellit

Pakettimatkoja Turkkiin löytää esimerkiksi Lomamatkojen, Finnmatkojen ja Olympia-matkojen valikoimista.

Omatoimimatkailija löytää lennot ja hotellit helposti Ebookersin lentojen hakukoneella ja Tjäreborgin laajasta hotellivalikoimasta.

Kuvat 1. David Berkowitz: Istanbul, Turkey CC-BY 2. Tobin: lunch in Istanbul, Turkey CC-BY-SA 3. Carlos Ortega: Istanbul, Turkey. Grand Bazaar CC-BY-NC-SA 4. Timo Tervo: Alanya dockyard and beach CC-BY-SA 5. Daryl Manning: DSC03186 CC-BY-NC-SA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×