Yksin matkustamisen parhaat puolet

2 Flares 2 Flares ×

Joidenkin mielestä pelkkä ajatuskin yksin matkustamisesta kuulostaa yksinäiseltä, kauhealta ja tylsältä. Toisten mielestä yksin matkustamisen vapaus, seikkailuiden mahdollisuus ja itsenäisyys ovat parasta, mitä kuvitella saattaa. Yksin matkustamisessa on monta hyvää puolta, jotka kannattaa muistaa, kun miettii lähteekö matkalle seurassa vai yksin.

Vapaus valita

Matkustaessa yksin on vapaus valita itse lähes jokainen asia mitä tekee. Saa valita itse minne ravintolaan haluaa mennä syömään, mihin aikaan haluaa nukkua päiväunet, mitä nähtävyyksiä haluaa nähdä ja missä hotellissa haluaa yöpyä. Yksin matkustavan ei tarvitse tehdä muita matkaseuralaisia ja heidän mieltymyksiään varten kompromisseja. Ei ole pakko herätä silloin kuin muut heräävät, vaan on mahdollisuus vaikka nukkua koko päivä ja olla menemättä hotellihuoneesta minnekään. Yksin voi valita minne haluaa matkustaa, kun ei tarvitse miellyttää päätöksellään ketään muuta. Kukaan ei ole sanomassa, että on pakko lähteä kulttuurilomalle eurooppalaiseen pääkaupunkiin, kun tekee päätöksen lähteä yksin rantalomalle Bulgarian Sunny Beachille. Matkakumppania valitessa joutuu käymään läpi millaiseen matkaan muilla on varaa, milloin matkustamiselle olisi sopiva ajankohta ja kenen kanssa persoonallisuudet sopivat hyvin yhteen, jotta matkalla ei joutuisi esimerkiksi riitelemään. Yksin on mahdollisuus päättää itsenäisesti kuinka paljon rahaa ja aikaa matkaan käyttää ja milloin on paras hetki lähteä, eikä ainakaan tarvitse pelätä riitaantuvansa.

yksin matkustaminen

Uusiin ihmisiin tutustuminen

Yksin matkustaessa uusiin ihmisiin tutustuu väkisin, sillä juttuseuraa halutessa on pakko puhua tuntemattomille. Yksin matkaavalle myös tullaan juttelemaan enemmän, sillä yksin olevaa on helpompi lähestyä kuin suuremmassa joukossa kulkevaa. Neuvoa tulee kysyttyä yksin matkustaessa enemmän muilta ihmisiltä kuin pelkästä matkaoppaasta, ja ystävällisiltä paikallisilta tai muilta matkaajilta saattaa saada vinkkejä, joita matkaoppaissa ei ole. Parhaassa tapauksessa yksin matkustavaa pyydetään vaikkapa paikallisten luo kylään tai mukaan juhlimaan, sillä tuntemattomille on luontevampaa tarjota apua jos he ovat yksin. Yksin matkaavan on helpompi saada vaikkapa paikka junasta, sillä yksittäisiä paikkoja on usein tarjolla vierekkäisiä paikkoja enemmän, ja kulkuvälineissä on helppoa aloittaa juttelu muiden yksin matkustavien kanssa.

Itseensä tutustuminen

Kun mukana matkalla ei ole muita, ja ajoittain oma seura on se ainoa seura missä edes haluaa olla, tutustuu itseensä eri tavalla kuin muiden kanssa matkatessa. On hienoa huomata, kuinka hyvin pärjää ulkomailla yksinkin ja miten omien ajatustensa kanssa on mahdollista viihtyä. Kun mukana ei ole seuraa, joutuu väkisin kuuntelemaan enemmän itseään, omia mielihalujaan ja tekemään myös vastuullisia päätöksiä itse ilman muiden tukea. Jotkut ihmiset tekevät arkielämässään niin paljon kompromisseja ja joutuvat miellyttämään muita, että yksin matkustaessa saattaa vasta huomata mitä itse oikeasti haluaa ja millaisia omat mielipiteet oikeasti ovatkaan. Yksin on mahdollista irtaantua arkiminästään kokonaan, sillä kukaan ei ole mukana muistuttamassa siitä. On myös kasvattavaa huomata, että kaikissa asioissa ei välttämättä edes halua pärjätä yksin.

Yksin matkatessa on kuitenkin myös huonoja puolia, jotka kannattaa muistaa punnitessaan matkaseuran mukaan ottamista tai sen kotimaahan jättämistä.

Huonot puolet

Vaikka valinnan vapaus onkin ihanaa, matkalla löytää usein jotain uutta ja upeaa, joka olisi mukava jakaa jonkun kanssa. Nähtävyyksien katseleminen yksin saattaa olla puuduttavaa, kun ei ole ketään jonka kanssa ihastella ääneen Colosseumin kokoa tai Eiffel-tornin korkeutta. Jos matkoilla tulee eteen vastoinkäymisiä, kuten sairastuminen, on vaikeiden tilanteiden käsitteleminen aina mukavampaa, kun on seuraa. Vieraassa maassa kulttuurishokin aiheuttama järkytys saattaa tulla yllätyksenä, ja yksin ollessa se korostaa yksinäisyyden tunnetta entisestään.

yksin rannalla

Myös rahaa kuluu yksin matkustavalla usein enemmän. Monet hotellit eivät juurikaan tarjoa huoneita yksin matkustaville. Hotellihuoneiden hinta määrittyy ulkomailla useimmiten öiden määrän, ei henkilömäärän perusteella. Mikäli hotellista löytyisikin single room- huoneita yksin matkaavalle, ovat niidenkin hinnat kuitenkin usein kahden hengen huoneen hintojen tietämillä. Halpaa majoitusta etsivä yksin matkaaja joutuu usein tyytymään hostelleihin, joiden huoneissa on yleensä muitakin. Varsinkin paikoissa, joissa on paljon turisteja, on tarjolla ravintoloissa ”kaksi yhden hinnalla”- tarjouksia, mutta yksin matkustaessa joutuu maksamaan kaiken yksin, koska kukaan ei ole puolittamassa laskua. Retkiltä, museoiden sisäänpääsymaksuista ja nähtävyyksistä ei ole mahdollista yksin matkustaessa saada ryhmäalennuksia.

Varsinkin yksin matkustavia naisia saattaa välillä pelottaa vieraissa paikoissa etenkin iltaisin, ja syrjäseuduilla liikkuessa monesta tuntuu paremmalta liikkua muutaman ihmisen seurassa. Usein matkaoppaissakin mainitaan erikseen, ettei joissain paikoissa liikkuminen ilta- ja yöaikaan ole suotavaa varsinkaan yksin. Yksin liikkeellä ollessa on tarkkailtava jatkuvasti omia tavaroitaan. Usein sanotaan, että turistien tulisi yrittää näyttää mahdollisimman vähän turisteilta, jotta silmätikuksi joutumiselta pystyisi välttymään, mutta yksin matkustava on huomiota herättävä joka tapauksessa. Alkoholin ja muiden huumaavien aineiden nauttiminen ei yksin matkustaessa tule kuuloonkaan, sillä vieraassa seurassa päihtyminen saattaa ulkomailla aiheuttaa suuriakin ongelmia.

Tärkeää yksin matkustaessa on muistaa pitää huolta itsestään ja olla tarkkana siitä, miten missäkin käyttäytyy. Paikallisiin ja muihin matkailijoihin tutustumalla saa helposti selville, mitä matkakohteessa kannattaa tehdä ja mitä mahdollisuuksia siellä on yksin matkustaville. Parhaimmillaan yksin matkustaessa kokee huimia seikkailuita ja tapaa upeita uusia ihmisiä.

Kuvat CC-BY 1. Carmela Nava: happy 2. Manu Manohar: All we ask is to be let alone

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×